Zoeken

links over Montessorischolen en verenigingen

Montessori in Nederland

Er zijn duizenden pagina's op het Internet gewijd aan montessori-onderwijs. Naar andere informatie kun je natuurlijk met Google zoeken, maar hier vind je een snelle manier om naar de belangrijkste montessoribronnen op het net te gaan. Klik op nationaal of internationaal voor een eerste selectie.

Basisonderwijs

Voortgezet montessori-onderwijs

Heel wat scholen die aangesloten zijn bij het Netwerk Tweede fase of werken volgens de ideeën van Maria Montessori hebben een eigen website..

Zeist   Groningen
     
Herman Jordan Lyceum   Zernike College
     
Rotterdam   Wageningen
     
Rotterdams Montessori Lyceum   Pantarijn
     
'S-Gravenhage   Nijmegen
     
Haags Montessori Lyceum   Montessoricollege Nijmegen
     
Amsterdam   Leeuwarden
     
Montessori Scholengemeenschap Amsterdam  

Piter Jelles Montessori

     
Arnhem   Aerdanhout
     
Montessori College Arnhem   Montessori College Aerdenhout
     
Rotterdam   Eindhoven
     
Einstein Lyceum   Montessori College Eindhoven
     
Almere   Hengelo
     
Montessori Lyceum Flevoland   Montessori College Twente

Montessori internationaal

Op het WWW is enorm veel informatie over montessori-onderwijs te vinden. Het compleetste overzicht van alle montessori-informatie op het Internet vind je op de site van Montessori Connections. Op deze site kun je de adressen en doelstellingen vinden van alle nationale en internationale montessori-organisaties in de wereld.

Een andere interessante site voor een zoektocht op het WWW is die van The Montessori Teachers's Collective. Onderdelen van deze site zijn onder andere de Discussion page, de Great Kid Stories en Things That Work In The Classroom 
 
Montessori-onderwijs bestaat in een toenemend aantal landen. In Europa kennen behalve Nederland ook Engeland, Duitsland, Zweden, Italië en Zwitserland actieve montessoribewegingen, meestal aangesloten bij de Association Montessori Internationale (AMI).

 

Vooral in de Verenigde Staten bloeit het montessori-onderwijs. Gegroeid in de jaren '60, telt het montessori-onderwijs in de VS nu meer dan 4800 montessorischolen, met in totaal zo'n 400.000 leerlingen.

Het "E.M. Standing Center for Montessori Studies" van de Universiteit van Seattle heeft een zeer uitvoerige homepage, met ingangen naar veel andere montessori homepages.In Nederland onbekend, maar actief op velerlei gebied is the International Montessori Society van Lee Havis. Zijn homeppage biedt veel interessante informatie en links. De IMS geeft een (uiteraard Engelstalige) nieuwsbrief uit.

Montessori-onderwijs in Duitsland is zeer groot. Een vrijwel complete lijst van montessorischolen met een eigen website is bijeengebracht door de Montessori-Gemeinschaftsgrundschule Mönchengladbach.

Voor montessori-onderwijs in Frankrijk is er een (uiteraard Franstalige) site van Alain Lefebvre die een internationale lijst "montessori-links" bij elkaar heeft gebracht. Bovendien is van die site een (uiteraard) Franstalig boek over montessori-onderwijs in PDF-formaat te downloaden.

Voor wie thuis is in de Zweedse taal, biedt de site van de Zweedse Montessori Vereniging alle informatie over montessori-onderwijs in Zweden. Bevat ook een lijst van montessorischolen in heel Europa.

De Nederlandse materiaalfabrikant Nienhuis heeft een eigen site site, waarop veel informatie te vinden is over alle montessorimaterialen.

>> Terug

Nieuws
20/07/2017 18th Montessori Europe Congress, 3 – 5 November 2017
Lees meer
15/07/2017 Achttien toppers van het Montessoricollege bedwingen Oostenrijkse bergen
Lees meer
Agenda
05/09/2017 Eerste opkomst MA2 Cursus - Training Intern SchoolBegeleider (ISB)
Lees meer
02/10/2017 Schoolleidersconferentie sectie VMO - ‘Bewegen in ontwikkeling’
Lees meer
12/10/2017 Montessoricursus voor leidinggevenden
Lees meer
Montessori Magazine